10η ΔΕΒΘ-Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2013
Από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2013 στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO πραγματοποιήθηκε η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στην οποία έλαβαν μέρος πολιτιστικοί οργανισμοί, πνευματικοί φορείς και περισσότεροι από 200 εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα και από άλλες 18 χώρες.
Ο εκδοτικός οίκος GarudaHellas συμμετείχε για τρίτη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και είχε την τιμή να φιλοξενήσει στην εκδήλωση που διοργάνωσε τη Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, η οποία παρουσίασε το νέο της βιβλίο «Ο ήρεμος νους. Άνταρ μόουνα: μια αρχαία ταντρική τεχνική διαλογισμού για τον σύγχρονο νου».
Η Σουάμι Σιβαμούρτι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία. Το 1978 ίδρυσε στην Καλαμάτα το Σατυανάντασραμ Ελλάδος και διέδωσε τη γιόγκα σε όλη την Ελλάδα. Το 1984 ίδρυσε το Άσραμ στην Παιανία. Είναι μέλος της Διεθνούς Αδελφότητας της Γιόγκα (IYFM), η οποία το 1993 την αναγνώρισε ως Γιόγκα Ατσάρυα (Master of Yoga). Το 2004 η Σχολή Γιόγκα του Μπιχάρ τη διόρισε ως επίσημη εκπρόσωπο της Σατυανάντα Γιόγκα. Είναι ιδρυτικό και εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αδελφότητας της Γιόγκα και μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Μπιχάρ Γιόγκα Μπαράτι της Ινδίας (Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών στις Επιστήμες της Γιόγκα). Είναι επίσης επιθεωρήτρια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Σατυανάντα Γιόγκα. Μέσω των σεμιναρίων και των συγγραμμάτων της αναλύει με έναν απλό και ουσιαστικό τρόπο τις διδασκαλίες της Σατυανάντα Γιόγκα.
Στην εκδήλωση αυτή η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, γεγονός που δείχνει ότι το ζήτημα που επέλεξε η συγγραφέας να πραγματευθεί στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι καίριο και επίκαιρο. Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι αναφέρθηκε στη διαλογιστική τεχνική της άνταρ μόουνα, μέσω της οποίας μπορούμε να επιφέρουμε μια κατάσταση ηρεμίας στο νου μας, προϋπόθεση απαραίτητη για να μπορέσουμε να βιώσουμε τον αληθινό μας Εαυτό. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ησυχάσουμε τον νου μας: να ταυτιστούμε με εκείνο το στοιχείο μέσα μας που παρατηρεί τον νου και να γνωρίζουμε ότι γνωρίζουμε. Όταν το κάνουμε αυτό, συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε ο νους, αφού μπορούμε να τον παρατηρούμε.
Στα σανσκριτικά «άνταρ μόουνα» σημαίνει εσωτερική σιωπή. Στο συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρονται τα στάδια της τεχνικής αυτής, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί τόσο από αρχάριους όσο και από προχωρημένους. Το πρώτο στάδιο είναι να εξωτερικεύσουμε τις αισθήσεις και να αρχίσουμε να παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζουν καθώς και την αντίδρασή μας σε αυτές. Σε ένα δεύτερο στάδιο, αποσύρουμε τις αισθήσεις μέσα στον νου. Αυτό μοιάζει με την κατάσταση που βιώνουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου όταν οι αισθήσεις έχουν αποτραβηχτεί, με τη διαφορά ότι στην τεχνική της άνταρ μόουνα φτάνουμε σε αυτήν τη βαθιά κατάσταση διατηρώντας όμως την επίγνωσή μας. Στο δεύτερο στάδιο μαθαίνουμε να παρατηρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Αρχίζουμε, λοιπόν, και γνωρίζουμε τη λειτουργία του νου μας και απλώς την παρατηρούμε χωρίς κριτική. Παρατηρούμε πώς αυτο-επιβεβαιώνεται το «εγώ» μας, πώς η διάνοια χρησιμοποιεί τη λογική μας, πώς λειτουργεί η μνήμη μας, πώς αποθηκεύουμε και ανακαλούμε τις πληροφορίες.
Η τεχνική της άνταρ μόουνα είναι βασισμένη σε αρχαία κείμενα και δημιουργήθηκε από τον Σουάμι Σατυανάντα για να ταιριάζει στον σύγχρονο άνθρωπο. Υπάρχουν και άλλα στάδια σε αυτήν την τεχνική: μαθαίνουμε πώς να δημιουργούμε συγκεκριμένες σκέψεις, πώς να μετατρέπουμε κάποιες αρνητικές σκέψεις σε θετικές ή πώς να απομακρύνουμε συγκεκριμένες σκέψεις από τον νου μας, έως ότου φτάσουμε τελικά σε μια κατάσταση απουσίας σκέψεων.
Με την τεχνική της άνταρ μόουνα μαθαίνουμε πώς να ηρεμήσουμε τον νου, ο οποίος είναι απλώς ένα όργανο, και τελικά πώς να τον θέσουμε κάτω από τον έλεγχό μας, αντί να βρισκόμαστε εμείς κάτω από τον δικό του έλεγχο.Ο νους είναι μια εμπειρία. Είναι δύσκολο να τον ορίσουμε, όμως όλοι βρισκόμαστε κάτω από την επίδρασή του. Σύμφωνα με τη γιόγκα, δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι παρά μόνο αν καταφέρουμε να ελέγξουμε όλες τις πλευρές του νου και αν μπορέσουμε να ταυτιστούμε με τον πραγματικό μας Εαυτό. Έως τώρα ο νους μας έχει εξελιχθεί μέχρι εκείνο το επίπεδο στο οποίο μπορεί να έχει την εμπειρία των σκέψεων και των συναισθημάτων. Ωστόσο, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φτάσουμε στο επίπεδο που μπορούμε να βιώσουμε τον αληθινό μας Εαυτό. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχουμε έναν ήρεμο νου.